Slapen en Wonen

Matrassen op maat

Door - Tom Cosyns

De twee voordelen van het besparen van energie

Natuurlijk wil ook jij energie besparen. Het besparen van energie heeft twee voordelen. Door het besparen op energie wordt je energierekening lager. Bovendien lever je door het besparen van energie een bijdrage aan de bescherming van het milieu. Hoe bespaar je energie? De volgende tips kunnen van pas komen bij het overstappen energie.

Tips voor als je effectief energie wilt besparen

  • Hoe kun je zorgen dat de warmte in je huis blijft? Door tochtstrippen te plaatsen langs je ramen en deuren. Plaats ook een tochtstrip langs je brievenbus. De warmte blijft dan in huis. Bovendien hoef je de verwarming minder hoog te zetten.
  • Heb je een zolder, kelder, kruipruimte en/of souterrain? Uiteraard moeten ook in deze ruimtes warmteverlies worden tegengegaan. Dat doe je door deze ruimtes goed te isoleren. Vergeet niet om ook het luik naar de kruipruimte onder je huis te isoleren.
  • Uiteraard moet je zorgen voor energiezuinige verlichting. Hoe doe je dat? Vervang de nog in huis aanwezige gloeilampen en halogeenlampen door led lampen. Veel mensen denken ten onrechte dat led lampen erg duur zijn. De prijs van deze lampen is de laatste jaren behoorlijk gedaald. De lichtopbrengst van deze lampen is hetzelfde, terwijl je tientallen euro’s kunt besparen op je energierekening.
  • Door het licht uit te doen in kamers waar je niet bent kun je natuurlijk ook besparen op je energierekening.
  • Apparaten in de stand-by stand verbruiken ook energie. Je kunt ze beter echt uitzetten. Je moet de televisie dus echt uitzetten en de stekkers van opladers uit het stopcontact halen. Door het gebruiken van een stekkerblok met een aan- uitschakelaar kun je meerdere apparaten en opladers direct uitschakelen. Bedenk dat je door het echt uitschakelen van apparaten en opladers tientallen euro’s per jaar kunt besparen.
  • Gebruik je de computer even niet, bijvoorbeeld omdat je naar de toilet gaat? Aangeraden wordt om de computer dan direct in de slaap- of sluimerstand te zetten, want in die stand verbruikt je computer beduidend minder energie. Heb je een laptop? Dan kun je overwegen om regelmatig te werken op de batterij van je laptop.
  • Moet je de was worden gedroogd. Bedenk dat wasdrogers veel stroom gebruiken. Het buiten of in bijvoorbeeld het trappengat ophangen van de was kost je niets. Bovendien is het beter voor het milieu.
  • Wek zelf energie op. Dat doe je als je zonnepanelen op je dak laat installeren. Zelf energie opwekken is goedkoper dan het afnemen van energie, want je gebruikt de met de zonnepanelen opgewekte energie direct in huis. Bovendien kun je de teveel opgewekte energie terug leveren aan je energieleverancier. Hiervoor ontvang je een vergoeding.

Energie vergelijken op overstappen.nl kan je helpen bij alle bovenstaande tips.